Benaming: De huisboktor
[Hylotrupus Bajulus]
De kenmerken van het volwassen insect:
Bij gebrek aan enig uiterlijk kenmerk kan de huisboktor opgespoord worden aan het knaaggeluid van de larve.
In de meeste gevallen wordt de aanwezigheid van dit insect slechts opgemerkt wanneer de eerste generatie reeds is uitgevlogen, dit herkent men aan de vliegopeningen.
Het insect vliegt uit van juni tot augustus ; en dit vooral op warme dagen. Het mannetje heeft een levensduur van ongeveer 20 à 30 dagen ; het wijfje daarentegen 15 à 20. In deze periode nemen de insecten geen voedsel tot zich. De kevers kunnen vliegen ; maar bij lagere temperaturen (< 26° C) kruipen ze eerder dan vliegen. Dit heeft als gevolg dat de huisboktor vaak hetzelfde hout aantast. Het wijfje wordt aangetrokken door de geur van het hout en legt in de spleetjes, fijne barsten en houtverbindingen meermaals 50 à 200 eitjes.
Het larvenstadium duurt normaal 3 à 5 jaar. Dit kan echter uitlopen tot 12 jaar indien de omstandigheden voor de larven minder gunstig zijn. Dit is wanneer het hout weinig voedsel biedt en de temperatuur en vochtigheid minder gunstig zijn.
Na het larvenstadium verpopt het insect zich. Dit omhelst een periode van 2 tot 4 weken en gebeurt vlak onder het houtoppervlak in het late voorjaar of in de zomer.
Hiervoor maken ze vraatgangen die een ovale doorsnede hebben met een diameter van 6 tot 10 mm en die parallel met de houtvezel verlopen. Vooral voorjaarshout wordt aangetast ; dit komt doordat het 1,5 à 2 % meer stikstof omvat waardoor een ringporig patroon in de boorgangen kan ontstaan. De larve ontwikkelt zich vooral in de buitenste lagen van het hout daar deze rijker zijn aan voedingsstoffen. De vraatgangen zijn meestal gevuld met boormeel ; dit komt doordat de larven in staat zijn het 250-voudige van hun eigen gewichtstoename om te zetten tot boormeel of boorpoeder. Zo kunnen omvangrijke kapconstructies, bodembedekkingen, deuren, deuromlijstingen ; kortom allerlei houtstructuren in enkele jaren volledig vernield worden.
De gunstige factoren zijn:
Bij een temperatuur < 10° C of > 38 ° C is er geen activiteit meer.
De huisboktor kent een wereldwijde verspreiding. Hij komt thans meer voor dan vroeger wegens het veralgemeend gebruik van centrale verwarming en/of thermische isolatie en wegens het groter gebruik van naaldhout (met een groot aandeel niet-duurzaam spinthout).
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer