Benaming: Kleine klopkever/Meubelkever
[Anobium Punctatum]
De kleine klopkever is de larve van een knaagkever die in geheel Europa voorkomt in gebouwen, meubelen en kunstwerken. Hij komt vooral voor in donkere ruimte die fris, rustig en vochtig zijn.
De kever is donkerbruin van kleur, heeft een dikte van ongeveer 2 mm en een lengte van 2,5 à 5 mm. Het wijfje is iets lichter van kleur dan het mannetje.
De volwassen insecten leven 2 tot 4 weken en vliegen uit van mei tot september. Het wijfje legt 20 tot 30 eitjes in spleten of kleine holtes van het hout. De larven komen na enkele weken (4 tot 5) uit het ei en boren zich direct in het hout. Het larvenstadium duurt gemiddeld 2 tot 4 jaar ; afhankelijk van de houtsoort, de temperatuur en de vochtigheid.
De boorgaten lopen in alle richtingen door het hout en naarmate de larven groeien worden de gangen breder. De volgroeide larve maakt een poppenwieg klaar, boort daarna een gang tot vlak onder het hout-oppervlak en keert terug naar haar wieg waar ze ontpopt. Na 2 à 3 weken duwen de kevers het laatste velletje hout door zodat er een uitweg naar buiten is. Deze uitvliegopeningen zijn 1 à 2 mm groot en rond van vorm.
Opgelet! Bij kleine klopkever wordt de aantasting meestal pas opgemerkt nadat de eerste cyclus voltooid is: pas dan zijn er uitvliegopeningen zichtbaar en kunnen er kleine hoopjes boormeel aangetroffen worden.
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer